A könyvmarketing

A könyvek eladása egyáltalán nem hasonlít semmilyen egyéb termék vagy szolgáltatás eladásához. A könyvmarketing tartalmaz minden olyan eszközt és viselkedést, melynek célja, hogy több olvasónk legyen.

könyvmarketing

A listavezető könyveknél gyakori, hogy a szerző olyan sokat költ a könyv hirdetésére, hogy legfeljebb nullszaldóval jön ki a könyvkiadásból – ezt a további sikerek reményében teszik. A magyar könyveknél is működhet ez a módszer: honlap kell a szerzőnek, hirdetni kell Facebookon, Google-ön, Amazonon, akciózni stb. Megvan ennek a tudománya. De ami ennél is fontosabb: olyan könyvet kell írni, aminek potenciálisan sok olvasója lehet.

Internetes jelenlét

Ide tartozik a honlapunk, az írói blogunk, a Facebook (írói oldal, csoport, illetve a személyes profil is) és az egyéb közösségi portálok. Ezek azok a felületek, ahol hírt adhatunk magunkról, készülő munkáinkról, illetve a honlapon a könyvünk rendelését is lehetővé tehetjük.
A honlapunkon érdemes e-mailes feliratkozókat küldeni és nekik hírlevelet küldeni. A hírlevél még mindig a legjobban működő eladási eszköz: ha közvetlenül megszólítjuk az olvasóinkat, abból biztosan lesz eladás.
Fontos eszköz még a publikálás irodalmi folyóiratokban. Erről sok költő, író elfeledkezik, pedig remek referencia, ha az olvasó a nevünkre rákeresve minőségi irodalmi oldalakat is kap találatként.Hirdetés

Kinyúlhatunk a potenciális olvasók felé fizetett platformokon (pl. Google, Facebook).

Könyvbemutató

A könyvbemutató, felolvasás, iskoláknak szervezett programok mind-mind jó alkalmak arra, hogy személyesen találkozzunk potenciális olvasókkal. Részt vehetünk olyan eseményeken, melyek a könyvünk témájával kapcsolatosak, például Japán történelméről szóló könyvünket miért ne vinnénk ki a Mondoconra? Ezen kívül természetesen ott vannak a tradicionális könyves események, melyre érdemes kiállítóként is ellátogatni: Könyvfeszt, Könyvhét, Könyvszalon stb.

Tudatos marketing

Kiadók és magánkiadásban megjelenő könyvek esetében is jellemző a reménymarketing: kiadom a könyvet, kiteszem a boltba, kiviszem a Könyvhétre, esetleg a Libri hírlevelében futtatok egy hirdetést, csak megveszi valaki. Kevés kiadó vagy szerző foglalkozik aktív marketinggel, tehát hogy hírlevelet küldjön a vevőinek, aktív legyen Facebookon, Instagramon, nyereményjátékokat futtasson Molyon.
A könyvkiadás mely fázisától van szükség könyvmarketingre? Már az ötlet megfoganásától érdemes beszélni róla, írói honlapot készíteni, Facebook-oldalt létrehozni, és kommunikálni. Ha azonban már megjelent a könyvünk, akkor se ijedjünk meg, mert nekünk viszont az az előnyünk, hogy már készen van a termék, van mit eladni!

Hogyan kezdj neki

Olvass cikkeket a témában és figyeld, mit tesznek a nagyok – vagy ha nem is a legnagyobbak, de a közepes cégek, közepes olvasóközönséggel bíró szerzők, mert nekik még meg kell dolgozniuk az olvasóikért. Például Vavyan Fable vagy Leslie L. Lawrence könyvei akkor is fogynak, ha nincsen szervezett marketing az új könyv mellé, tehát a hozzájuk hasonló kaliberű íróktól (és kiadóiktól) nem tudunk tanulni.