A könyv részei

A könyv részeinek ismerete azért is hasznos, hogy pontosan tudjuk azonosítani és használni könyveinket.

A könyveknek vannak formai és tartalmi részei.

1. A könyvek formai részei

A könyvnek formailag két fő része van:

A könyvborító, ami állhat:
- védőborítóból
- kötéstáblából
- gerincből
- fülszövegből

A könyvtest (belső rész), ami állhat:
- védőlapból
- előzéklapból
- címlapból
- számozott oldalakból
- mellékletekből, táblákból

A könyv külső részét a kötéstábla (vagy borítófedél), a gerinc (a könyvtestet fogja össze) és a védőborító együttesen alkotja. A kötés szerint beszélhetünk kemény kötésű, kötött könyvről vagy puha kötésű, fűzött könyvről. A kötéstáblán megtaláljuk a szerző nevét és a könyv címét.

A könyvek tartalmi részei

A könyv tartalmi részét megelőzheti az előszó és a bevezetés. Az előszó a könyv megjelenésének, keletkezésének körülményeiről ad tájékoztatást. A bevezetést a szerző írja, segítségképpen a téma megértéséhez. A tartalmi rész után az utószó következhet, ami az alkotás végén található és a szerző művel kapcsolatos közléseit tartalmazhatja.

A mű szövegét az író tagolhatja részekre, fejezetekre, alfejezetekre. Előfordul, hogy ezeket a könyv minden lapjára ráírják. Ezt élőfejnek nevezzük. Az élőfej a lexikonokban fontos szerepet kap, hiszen segít az eligazodásban. A jobb megértést segítik a lábjegyzetek (a lap alján levő magyarázat) és a széljegyzetek (a lap szélén elhelyezett magyarázat).

A tartalomjegyzék is a könyv használatát segíti. Megmutatja a mű felépítését. Az ismeretközlő művekben mutatókat is találhatunk. Ezek betűrendben sorolják fel a könyvben szereplő fontos fogalmakat, személyneveket, földrajzi helyeket. A melléklet és a függelék olyan információkat tartalmaz, amiket a szerző fontosnak talált, de nem akart a műben elhelyezni. (például táblázatok, rövidítések, nagyobb képek jegyzéke) Néha hibajegyzéket is jelentetnek meg a könyvhöz, amely javításokat tartalmaz. Mindez bekerülhet a könyvbe is de önállóan is megjelenhet.

A címlap

A címlapon a könyv legfontosabb adatai szerepelnek:

- a mű szerzője
- címe, illetve annak kiegészítése
- a kiadó neve, székhelye és a megjelenés éve
- a kiadásra vonatkozó megjegyzés
- könyv létrejöttében részt vevők nevei

De találhatunk kiegészítő adatokat is a címlapon:
- eredeti cím
- ha a könyv egy sorozat tagja, akkor a sorozat címét

A könyv külső része

A könyv külső részét a kötéstábla (vagy borítófedél), a gerinc (a könyvtestet fogja össze) és a védőborító együttesen alkotja. A kötés szerint beszélhetünk kemény kötésű, kötött könyvről vagy puha kötésű, fűzött könyvről. A kötéstáblán megtaláljuk a szerző nevét és a könyv címét.

A színes védőborító védi a kötéstáblát, és a figyelem felkeltésére is szolgál. A könyv védőborítójának két behajtott oldalára nyomtatott szöveget fülszövegnek hívjuk. Ebben általában ismertetés található a szerzőről, a könyvről vagy kedvcsináló az olvasáshoz.

A könyv belső részét a kötéstáblák közé illesztett lapok alkotják. Ez a könyvtest. A lapok sorrendjét számozás határozza meg. A védőlap és az előzéklap nincs számozva, ezek a könyvtest többi részét védik.

# 1

Az írás és a könyvek fejlődése iránt az ókortól napjainkig:
www.mek.iif.hu/porta...


# 2

A könyvkötés egyszerűen, "házilag": Könyvkötészeti kisokos.pdf eredetileg itt:
http://krisssz.uw.hu/


# 3

A könyv felépítése, Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest:
http://www.akg.hu/dtp/konyv.html