Nyomdák

A nyomdászat azonban nem csak a könyvek formájában, hanem tartalmában is nagy változásokat hozott. A könyvek kiadási idejének lerövidülése és a nagy példányszám lehetővé tette, hogy a sokat forgatott és természetesen még mindig nagy példányszámban kiadott klasszikusokon, egyházi szövegeken kívül friss irodalmat és aktualitásokat is megjelentessenek a kiadók.

A digitális technológiának köszönhetően rövid határidőn belül, akár pár óra, vagy 1-2 munkanap alatt elkészül a kért anyag. A fájlból nyomtatás miatt a különböző nyomtatások között rövid az átállási idő, hiszen nem kell a gépet átállítani, nem kell lemezt cserélni, maximum más alapanyagot kell a gépbe tenni. Abban az esetben, ha a mennyiség már ofszet gyártást tenné indokolttá, de sürget a határidő, akkor is lehet versenyképes ajánlatot biztosítani a digitális gyártáshoz.

A digitális a nyomtatás

A digitális nyomtatás lényege, hogy a számítógép elküldi az adatokat a nyomtatónak. Ezután leegyszerűsítve egy lézernyomtatás történik. Az már a technológiától függ, hogy a nyomtatást végző hengerre festékport (xenografikus nyomtatás) vagy folyékony festéket (electroink nyomtatás) viszünk fel. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerről rákerül a nyomatnak megfelelően a tinta, majd egy fűtőegység rögzíti a felületen a festéket.Az ofszet nyomtatás

Az ofszet nyomtatás egy széles körben használt nyomtatási technika, melynek lényege, hogy a nyomólemez nem érintkezik közvetlenül a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

Slovenská Grafia a.s.

Pekná cesta 6, 834 03 Bratislava
T: +421 2 49 49 31 11 | F: +421 2 49 49 35 00
grafia@grafia.sk | www.grafia.sk


VALEUR, s.r.o.

Múzejná 208/4, 929 01 Dunajská Streda
T: +421 31 551 72 18
valeur@valeur.sk | valeur.sk


Tlačiareň Bratislava

Vajnorská 153, 831 04 Bratislava
T: +421 911 242 409
tlaciaren@tlaciarenbratislava.sk