PDF/X szabványok

A nyomdaiparban a PDF egyik speciális szabványváltozatát (PDF/X) használjuk, amely alkalmas a nyomdakész állományokat oly módon kódolni, hogy azok technikailag megfeleljenek a nyomdaipari feldolgozási folyamatoknak.
A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum, amely eszközfüggetlen, vagyis ugyanúgy jelenik meg minden esetben, akár PC-ről, akár Macintosh-ról készítjük el.

pdf_x

PDF/X változat Tartalma Felhasználása Kompatibilitás Egyéb
PDF/X-1a(2001) CMYK +Spot Colormanagement nélküli munkafolyamatokhoz (csak CMYK értékek) Acrobat 4.0/ PDF 1.3 Átlátszóságot nem tartalmazhat, egyrétegű
PDF/X-3(2002) CMYK +Spot, kalibrált RGB, Lab Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz Acrobat 5.0/ PDF 1.4 Átlátszóság megengedett, többrétegű
PDF/X-4(2007) CMYK +Spot, kalibrált RGB, Lab Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz Acrobat 7.0/ PDF 1.6 Átlátszóság megengedett, többrétegű

PDF írás

A jelenlegi Adobe termékek (InDesign CS3-tól) esetén már nincs szükség PostScript formátum közbeiktatással történő PDF disztillálásra, mivel az újabb program verziók már képesek tökéletes PDF előállítására közvetlenül (export PDF). Valamint a nyomdai feldolgozó RIP szoftverek fejlődése is hibamentesebbé tette a “közvetlen PDF-ek” feldolgozását. Ezért a következőkben csak ezt a módját részletezzük a PDF írásnak. Adobe InDesign CS5.5 esetében a PDF írást vezérlőfelület a File > Export… menüpont alatt érhető el a PDF mentése során. A továbbiakban ezen ablakfontos beállításait vesszük sorba.

1. Standard

Mivel a PDF/X-4 kifejezetten nyomdaipari felhasználásra kifejlesztett, és alkalmas PDF formátum, ezért elsősorban ezt javasoljuk, mivel ez esetben a választható paraméterek automatikusan leszűkülnek, hogy a nyomdai feldolgozáshoz felesleges és az azt akadályozó PDF tartalmak véletlenül se kerülhessenek a kész állományba (pl.: hiperhivatkozások, könyvjelzők).

2. Pages

Alapesetben az oldalakat semmiképpen ne oldalpárban (spread) hanem különálló oldalanként írja meg a PDF-ben. Oldalpárt csak különleges esetben adjon le (pl. borító gerinccel összerakva).

3. Interactive Elements

Fontos, hogy a PDF ne tartalmazzon semmilyen interaktív elemet (hang, videó, hiperhivatkozás), mivel ezek nyomtatás esetén nem használhatóak.

4. Compression Color Images

Az indokolatlanul nagy állományméretek (és a feldolgozhatóság megkönnyítése) miatt célszerű a képek felbontását korlátozni, hogy ne tartalmazzanak 450 dpi (ppi)-nél nagyobb felbontású képeket.

5. Compression

Többféle tömörítési algoritmusból is választhat a képek tömörítéséhez. A veszteséges JPEG tömörítés helyett javasoljuk inkább a veszteségmentes ZIP algoritmus használatát.

6. Crop Marks

Az automatikus jelek közül kérjük kizárólag a vágójeleket (crop marks) válassza ki! A vágójeleket a program az oldalbeállításoknál definiált trim box mérethez igazítja, ezért különösen fontos ennek pontos beállítása.

7. Offset

A vágójelek távolságát (a vágás vonalától) lehet itt definiálni. Mértékének 3 mm-t javasolunk állítani, hogy elkerülhető legyen a túl közeli vágójelek belógása a késztermékbe.

8. Bleed

A kifutó (bleed) nagyságát tudjuk itt megadni, ami a termék vágása során szükséges “ráhagyást” állítja.

9. Color Conversion

Célszerű ebben a fázisban minden színt átkonvertálni a cél színtérbe (Convert to Destination), hogy elkerülhető legyen a véletlenül például RGB-ben hagyott képek PDF-be kerülése.

10. Destination

A kimeneti színterünket leíró ICC színprofilt állíthatjuk be itt. Fontos! Nincs egy jó beállítás, hanem mindig az adott termék gyártási technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt kell használnunk!

11. Profile Inclusion Policy

PDF/X-4 szabvány esetén a kimeneti színtér ICC színprofilja kötelezően beágyazódik az állományba.

12. Subset fonts

A fontkészletek beágyazását vezérelhetjük itt, oly módon, hogy megadjuk a használt karakterek arányával azt a limitet, ami felett teljes beágyazása történik a fontkészleteknek. A limit alattiak pedig részlegesen (subset)ágyazódnak be PDF állományunkba. 0% esetén minden használt betűtípus beágyazódik. 100% esetén pedig minden font subsetként ágyazódik be. Mivel a titkosított (jelszóval védett) PDF fájlok szoftveres feldolgozás nem lehetséges, ezért a PDF/X-4 szabvány tiltja ennek használatát. E miatt egyéb PDF formátum használata esetén is kerüljük ezeket a védelmeket! Nem csak ezek lehetnek a helyes beállítások, más módon is meg lehet írni helyesen egy PDF/X szabványú PDF-et, azonban javasoljuk, hogy nyomdába adás előtt nyissa meg az exportált pdf-et, és az ellenőrző rutint futtassa le.