Könyvkötészet

A könyvkötészet egyes lapok vagy ívek összefűzése majd fedelekből és gerincből álló borítékkal való ellátása. Két részre oszlik: kisiparszerű könyvkötészetre, amely általában kézimunkával dolgozik és a gyáriparszerűre, amely elsősorban gépek segítségével történik.

A könyvkötészeti részlegek vállalnak kis és nagy példányszámú könyvek kötését, régi könyvek javítását, magazinok, folyóiratok bekötését, oklevéltartó mappák, bizonyítványok, diplomák, étlapok és gyűrűs mappák készítését.

A nyomdák többféle kötészeti módszert alkalmaznak figyelembe véve a megrendelő igényeit. Választhatja a hagyományos kézműves könyvkötést vagy a nagyüzemi gépi kötést. A könyvek készülhetnek kasírozott borítóval, egyedi grafikával vagy különféle műbőr, vászon, velúr, bársony bevonatokkal. A könyveket természetesen kérheti aranyprégeléssel akár egyedi logóval is ellátva.

Egy saját kiadású könyv esetén bizonyára kiemelkedően fontos, hogy a kézirat bekötése teljes mértékben igényeire szabva készüljön el.

A könyvkötés árai mérettől, példányszámtól, oldalszámtól, függőek, ezért minden kötészeti munkára egyedi árat és határidőt kapunk.

A könyv gerince

A könyvtest gerince lehet egyenes vagy gömbölyített, illetve bordás kiképzésű. A könyv testéhez kötődik, ragasztódik keménytáblás könyveknél az előzék, mely hátul is megismétlődik és mégsem hátulzék a neve, hanem első és hátsó előzék. Kialakítási módja többféle lehet, de csak kettőt említek az un. sima előzéket, melyet az első és utolsó ív élére ragasztanak, majd ezeknek a könyvtáblába ragasztáskor lesz jelentős tartó szerepük.Hagyományos cérnafűzésű könyv

Legszebb a hagyományos cérnafűzésű könyv. Készülhet kézi vagy gépi fűzéssel. A íveket tűvel, cérnával egymáshoz fűzik. A könyvtestet oldalak, lapok, ívek alkotják. Páratlan oldalas könyv nincs (legfeljebb a digitális könyvolvasóban), egy lap két oldal és egy ív minimum 4 oldal, de az un. nyomdai ív 16 oldal és nem keverendő össze a szerzői ívvel, mely 40.000 karakter, tehát a könyvkötéshez semmi köze nincsen.

Élmetszés

A körülvágott könyvtest éleit finoman megcsiszolva festeni, aranyozni, poncolni lehet igen változatos – sokszor bonyolult – technikával. Elsősorban díszítő elem, de a fejmetszésnek gyakorlati szerepe van abban, hogy kevésbé piszkolódik, könnyebben tisztítható, portalanítható a könyv.


Oromszegő

Ma már gyári termék, színes fonállal beszegett szalag, melyet a gerinc alsó és felső élére ragasztanak, úgy, hogy részben takarja alsó és felső élét. Esztétikai és védő szerepe is van. Lehet kézzel is oromszegőt varrni akár több színű selyem fonalból.


Jelzőszalag

Ez egy vékony textil szalag, amely könyvjelzőként szolgál. Színét a könyv tervezője (az oromszegő színével egyetemben) előre maghatározza a kötészet részére. A könyvtest gerincére ragasztják. Egyedi könyvnél ne feledkezzünk meg róla!