E-könyvek

Egy új, a nyomdaipart alapjaiban megváltoztató technológia, az e-könyv (e-book) térhódításának lehetünk tanúi napjainkban. Bár a nyomtatott könyv nem fog eltűnni, egyes szegmensekben az e-könyv fogja a piacot meghatározni. Ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy ügyfeleinknek igényes e-könyveket állítsunk elő.

Az e-könyv

Az e-könyv olyan dokumentumtípus, amely nem kerül nyomtatásra, hanem valamilyen elektronikus eszközön (monitor, könyvolvasó, mobiltelefon stb.) történik a megjelenítése.
Elkészítése hasonló a nyomtatott könyv előállításához, de a technológia miatt lehetőség van külső és belső hivatkozások elhelyezésére, multimédiás tartalmak beágyazására is. Jelenleg két elterjedt irányvonal létezik az e-könyvek között (de a technológia rohamos fejlődésével új és új lehetőségek jelennek meg):

Fix tördelésű PDF e-könyvek:

Itt a „hagyományos” tördelés mellé illesztünk be hivatkozásokat, multimédia-elemeket. A végeredmény hasonlít a hagyományos könyvre, kis pluszokkal. Fix tördelésű erre leginkább az Interaktív PDF formátumot használhatjuk. Ennek használatánál a szöveg fix, azaz az oldal elforgatásával a szöveg nem veszi fel a megváltozott méretet. Tartalmazhat képet, hangot, videót, animációt vagy akár űrlap is. Alkalmas internetes hivatkozás (hyperlink) vagy könyvjelző (bookmark) kezelésére. Gyakran használják egy nyomtatott kiadvány elektronikus formátumaként, illetve célirányosan személyi számítógépen való megjelenítéshez.Rugalmasan tördelt e-könyvek:

Idetartoznak a manapság elterjedt epub, mobi, prc kiterjesztésű e-könyvek. Itt a tartalom a könyvolvasók paramétereihez (szélesség, magasság, álló, fekvő) alkalmazkodik. Mivel itt az oldalak átméretezhetősége a cél, nincs sok értelme pl. a fattyúsorok kiküszöbölésének a tördelés folyamán. Ügyfeleink elsősorban akkor választják ezt a verziót, amikor csak e-könyvként kívánják megjelentetni kiadványukat.