Mibe kerül egy könyv kiadása?

Egy könyv kiadásának költsége sok tényezőtől függ. Az ár a kiadandó könyv paramétereinek függvényében változik. Az alapvető paraméterek: méret, oldalszám, színes oldalak száma, papír, borító, kötés, példányszám.

Mibe kerül egy könyv kiadása

A könyv mérete

A legkedveltebb és leggazdaságosabb méret az A/5 (148 x 210 mm). Gyakor méret az A/4 (210 x 297 mm) és a B/5 (176 x250). A kiadók általában más méretben is elkészítik a könyvet, de a nem standard méretek már nem költséghatékonyak.

A papír minősége

A belívek, azaz a könyv belső lapjainak nyomtatására a kiadók leggyakrabban 80 gr. hagyományos fehér ofszet papírt használnak. Gyakran előfordul a 90gr. fehér ofszet papír is. Némely kiadónál van lehetőség különlegesebb, pl. vastagabb hatású papírra is nyomtatni (kevés oldalszámú könyv vastagabbnak tűnik), persze ezzel az ár is nő.

A borító

A legköltségesebb a keménytáblás könyv. A keménytáblás kivitel exkluzív megjelenést kölcsönöz a könyveknek. Alacsony oldalszámú könyvnél nem ajánlott, mert nem szép, ha a borító vastagabb, mint a belső tartalom. A kartonborítós könyv a legelterjettebb, ez bármilyen könyv esetében jó. A keménytáblás és a kartonborítós könyvek általában ragasztókötéssel készülnek, de – kiadótól függően – cérnafűzött kivitelben is kérhető. Ezáltal tartósabbá is válnak a könyvek, ugyanakkor az egy példányra eső költségek is megnőnek. Van még az irkatűzött borító típus, a könyvlapokat ebben az esetben két tűzéssel rögzítik. Általában kisméretű tájékoztatók esetében célszerű választani.

A borítófólia

Matt és fényes fólia között választhatunk, illetve van lehetőség fóliázás nélkül kérni a könyvet. Emeli a könyv esztétikai megjelenését, tartósságát.

Színek

A nyomdai munkáknál a kiindulási pont mindig a fekete-fehér belív és a színes, 4+0 színnyomású borító. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a könyv külső oldala színes, belső oldala nyomatlan. Ha ettől eltérő színnyomást kérünk, például néhány színes oldallal gazdagítjuk a könyv tartalmát vagy a borító belső oldalára is nyomást kérünk, az megjelenik a nyomdai árban is.

Példányszám

A digitális nyomdák elterjedésének köszönhetően már nem szükséges nagy példányszámban gondolkodni, viszonylag kezdvező áron kaphatunk akár néhány példányszámban is könyvet. Természetesen a megrendelt példányszám növekedésével csökken az egy példányra jutó költség, tehát 100 példánynál magasabb az egy példányra jutó költség, mint 500 példánynál.